
Trakya’da Gezilecek Yerler: Öne Çıkan 15 Yer
Trakya, Türkiye’nin 7 bölgesinden biri ve ülkemizin Avrupa’da kalan tek toprak parçası. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ile İstanbul ve Çanakkale illerinin Avrupa’da kalan kısmı Trakya bölgesini oluşturuyor. Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi ile sınırı bulunan harika bir coğrafyaya sahip. Osmanlı İmparatorluğuna uzun yıllar başkent olan bölge Osmanlı mimarisi ve kültüründen önemli eserler ve izler barındırıyor. Tarihi yapıları, kültürel ve doğal varlıkları ile Trakya’da gezilecek yerler sayısı bir hayli fazla. Trakya bölgesi gezilecek yerler kendine has doğası ve eşsiz güzellikleriyle sizlere huzur dolu anlar yaşatacak!
Trakya; Türkiye’nin en batısında olması ve Yunanistan ile Bulgaristan’a sınır komşusu olması nedeniyle Avrupa’dan özellikle Balkan ülkelerinden yoğun bir şekilde ziyaretçi alıyor. Trakya’da gezilecek yerler yazımızı; tarihi yapılar ve doğal güzellikler, yerleşim yerleri ve köyler ve kutsal ve dini mekanlar olmak üzere 3 başlık altında topladık. Gelin birlikte Trakya’nın öne çıkan 15 yerini inceleyelim.
Trakya’da Gezilecek Yerler: Tarihi Yapılar ve Doğal Güzellikler
Avrupa ile Anadolu’yu birbirine bağlayan Trakya’da tarihi yapılar ve doğal güzellikler turistik geziler için çok fazla seçenek sunuyor. Köklü bir tarihi geçmişi olan Trakya eşsiz yapıları ve güzellikleriyle göz kamaştırıcı yerlere sahip. Trakya’nın tarihi yapıları sizde hayranlık uyandıracak, doğal güzelliklerinde ise huzur bulacaksınız. Trakya’da gezilecek yerler listemizin ilk konukları tarihi ve doğal güzelliklerden oluşuyor.
Mühendislik Harikası: Uzunköprü

Uzunköprü dünyanın en uzun taş köprüsü. Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde Ergene Nehri üzerinde bulunuyor. 174 gözlü olan köprü 1392 metre uzunluğunda ve II.Murat döneminde Mimar Müslihiddin tarafından yapılıyor. Uzunköprü, Trakya turistik yerler listesinde ilk sırada yer alan en önemli kültür miraslarından birisi. Uzunköprü mühendislik harikası olan yapımıyla yaklaşık 6 asırdan bu yana doğa şartlarına karşın dimdik ayakta kalan ender bir yapı.
Enez Kalesi

Fatih Sultan Mehmet’i 3 gün konuk eden şehir olarak biliniyor Edirne’nin Enez ilçesi. İlçenin en önemli simgesi olan Enez Kalesi Trakya’da görülecek yerler arasında bulunuyor. Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte Balkanlardan gelen barbar akınlarını önlemek amacıyla yapıldığı tahmin ediliyor. Kalenin mimarisinde Bizans, Doğu Roma ve Osmanlı tarafından kullanıldığını gösteren sanatsal motifler yer alıyor. Trakyada gezilecek tarihi yerler arasında en ünlü kalelerden biri. Haftanın 7 günü 24 saat ziyarete açık ve girişler ücretsiz.
İki Kat-Üç Mağara: Dupnisa Mağarası

Trakya’da gezilecek doğal yerler arasında en dikkat çeken güzelliklerden biri Dupnisa Mağarası. Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası konumunda. Yaklaşık 4 milyon yıldan bugüne gelişimini ve oluşumunu sürdüren mağara, dev boyutlarda sarkıt, dikit, sütun ve sürekli akan yeraltı nehrinden oluşuyor. 2720 metre uzunluğunda birbirine bağlı iki kat ve üç mağaradan oluşan mağara zengin damla taşları barındırıyor. Macera ve doğaseverler için Trakya’da görülmesi gereken yerler arasında ilgi çekici bir yere sahip. Kırklareli Merkez ilçesinde bulunan mağara, her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık ve giriş ücreti tam 15 TL, öğrenci 5TL. Müzekart geçerli değil.
Cehennem Şelaleleri

Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan tabiatın göz kamaştırıcı güzelliklerinden biri. Doğa tutkunları ve sporseverlerin tercih ettiği Trakya’da gezilecek yerler arasında yer alıyor. Yemyeşil orman içerisinde su sesi ruhunuzu dinlendirecek. Yakınlarında herhangi bir tesis veya yapı bulunmayan Cehennem şelaleleri doğallığını koruyor. Cehennem şelalelerinde kamp kurabilir, serin suyunda yüzebilir ve parkurunda yürüyüş yapabilirsiniz.
Hırçınlığıyla bilinen: Meriç Nehri

Meriç Nehri yaklaşık 480 kilometre uzunluğunda Türkiye’nin en büyük onuncu ve Balkanların en büyük nehirlerinden birisi. Bulgaristan’da doğarak sırasıyla Yunanistan ve ülkemizde Edirne ilinden geçerek Ege Denizi’ne dökülüyor. Yunanistan-Türkiye sınırını belirleyici olması temel özelliklerinden birisi. Meriç Nehri’ni ziyaret ederseniz gün batımının büyüleyici güzelliğine şahit olmanızı tavsiye ederiz. Kış aylarında oldukça yoğun aktığı bilinen Meriç, Trakya’da kışın gezilecek yerler arasında görülmeye değer. Meriç nehri üzerinde uzunluğu 263 metre olan Meriç köprüsü ya da diğer adıyla Mecidiye köprüsü bulunuyor. Meriç nehri ve köprüsü Trakya’da gezilecek yerler içerisinde ilgi çekiyor.
Longoz Ormanları Milli Parkı

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde bulunuyor. Ormanda meşe, kızılağaç ve dişbudak gibi ağaç çeşitlerini çok sık aralıklarla görebilirsiniz. Trakya’da gezilecek yerler arasında yer alan Milli park, orman içerisinde denizi ve gölleri görebileceğiniz harika gezinti imkanı sunuyor. Mavi ve yeşilin her tonunu rahatlıkla görebileceğiniz muhteşem bir ekosistem. Her gün ziyarete açık olan park tam 7TL, indirimli giriş ise 3.5 TL. Bisiklet, motosiklet ve araçla girişler için de ücret alınıyor.
Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Trakya’da gidilebilecek yerler arasında bulunan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde bulunuyor. Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Koca Sinan’a 1569-1570 yıllarında yaptırılıyor. Köprü o dönemde kervan ve posta yollarını aşmak amacıyla yapılıyor. Sağlam yapısıyla geçmişten günümüze ayakta kalan köprü halen kullanılıyor. Osmanlı’ya da hizmet veren köprü tarih meraklıları için Trakya’da gezilecek yerler arasında muhteşem bir eser.
Trakya Turu Gezilecek Yerler: Yerleşim Yerleri ve Köyler
Trakya tarafında gezilecek yerler denilince yerleşim yerleri ve köyler ön planda yer alıyor. Kendine has coğrafyası, yöresel kültürü ve yaşam tarzıyla ziyaretçilerine bambaşka duygular ve anılar bırakıyor. Gezinizde yöre halkının güler yüzlü ve samimi ortamıyla karşılaşacak ve misafirperverliğinden oldukça memnun kalacaksınız. Lafı fazla uzatmadan Trakya’da gezilecek yerler listemize devam edelim.
Huzur dolu yer: Uçmakdere

Eski bir Rum köyü olan Uçmakdere, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde Trakya’da gezilecek görülecek yerler arasında bulunuyor. Yeşil ve mavinin buluştuğu, eski yerleşim dokusu ve kültürünün bozulmadan devam ettiği muhteşem bir doğa harikası. Yöresel köy kahvaltısı ve ürünleri bulabileceğiniz huzur dolu bir ortam Uçmakdere’de sizi bekliyor. Doğa tutkunları için kamp alanı ve yamaç paraşüt alanı da bulunuyor. Temiz hava ve eşsiz manzaralar için çadırınızı alıp gelebileceğiniz Trakya gezilecek doğal yerler arasında.
Kıyıköy

Gezilecek yerler Trakya listemizde Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan bir sahil köyü bulunuyor: Kıyıköy. Kıyıköy hem tarihi yapısı hem de turizm ile ön plana çıkıyor. Doğa güzelliğinin yanında Bizans ve Osmanlı dönemine ait tarihi eserler de bulunuyor. Kamp kurmak isteyenler için temiz kumsalı ile güzel bir seçenek. Kıyıköy’de bulunan Pabuçdere ve Kazandere’de alabalık, sazan ve kefal avlayabilir, kayıkla veya motorla gezebilirsiniz.
İğneada

Trakya’nın saklı cenneti olarak bilinen İğneada, mavi ve yeşilin farklı tonlarına bürünerek görsel güzellikler sunuyor. Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı Trakyada gezilecek en güzel yerler arasında bulunuyor. Longoz ormanları, denizi, tarihi ve kültürüyle ilgi çekiyor. Ziyaretçiler için 5 yıldızlı otel imkanına ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına ait dinlenme tesisleri ve konutlara sahip. Tabiatın eşsiz güzelliğinde bisiklet turu ve atla gezinti gibi aktiviteleri yapabilirsiniz.
Kumbağ

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı tatil ve turizm beldesi olan Kumbağ Trakya’da gezilecek yerler arasında. Adını kumsal ve üzüm bağlarının karışımından alan Kumbağ, temiz denizli ve doğal bir plaj olarak ilgi görüyor. Kumbağ’da su kayağı, rüzgar sörfü, tracking ve yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Trakya gezilecek yerler arasında güzel bir tatil yeri.
Trakya’da Gezilecek Yerler: Kutsal ve Dini Mekanlar
Trakya konumu itibariyle birçok topluluğa ve dini gruba ev sahipliğiyle bilinen bir bölge. Farklı dine mensup insanların ibadet edeceği kutsal mekanları barındırıyor. Cami, kilise ve sinagogları ile zamana meydan okuyarak dimdik ayakta duran mekanlar Trakya’da gezilecek yerler listesinde kendine yer buluyor.
Başyapıt: Selimiye Cami

Trakya’da gezilecek yerler denince ilk akla gelenlerden birisi de Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” diye nitelendirdiği Selimiye Cami. Selimiye dünya mimarlık tarihinde başyapıtlar arasında yer alıyor. Trakya gezi rehberi listesinde olmazsa olmaz bir yere sahip ihtişamlı bir yapı. Selimiye Cami’nin yapımına 1568 yılında başlanıyor ve yaklaşık 15 bin kişinin çalışmasıyla 1575 yılında tamamlanıyor. Kesme taştan yapılan cami 2475 metrekarelik alanı kaplıyor. Caminin hayranlık bırakan yanı ise dört köşesinde bulunan ve her biri üç şerefeli olan minareleri oluyor. Edirne’de bulunan Selimiye Cami UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunuyor.
Çorlu Süleymaniye Cami

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Süleymaniye Cami 501 yıldır şehrin en önemli tarihi yapılarından. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bu eser Osmanlı mimarisine ait tasarım ve süslemeleri ile öne çıkıyor. Trakya’da gezilebilecek yerler arasında tarih ve maeviyat kokan bir eser.
Büyük Sinagog

Balkanlardaki en büyük, Avrupa’daki 3.büyük sinagog olarak bilinen yapı Edirne’de bulunuyor. 1492 yılında inşa ediliyor ve 1983 yılına kadar ibadethane olarak kullanılıyor. 1983 yılından sonra Yahudilerin Edirne’yi terk etmeleri sebebiyle yıkılmaya yüz tutmuş olan yapı 2010 yılında restore ediliyor. 2015 yılında yeniden hizmete açılan Sinagog, pazartesi günleri hariç her gün ziyaret açık ve ücretsiz. Trakya’da gezilecek yerler arasında görülmeye değer bir yapı.
Üç Şerefeli Cami

Trakya’da gezilecek yerler listemizin son konuğu ise Üç Şerefeli Cami. Edirne’de Osmanlı döneminden kalma Üç Şerefeli Cami Burma Cami olarak da adlandırılıyor. Kim tarafından yaptırıldığı ve hangi tarihte yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Mimarı, Mimar Sinan’ın ustası olan Müslihiddin Ağa. Osmanlı mimarisinin önde gelen simgelerinden olan revaklı avlu ilk kez bu camide kullanılıyor.
Eğer Trakya’da gezilecek yerler yazımızı beğendiyseniz bölgeye has yemekleri anlattığımız Trakya yemekleri yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Kadir
Elinize sağlık, güzel bir derleme olmuş.
Vahti Genç
Teşekkür ederiz.