Trakya Yemekleri: Trakya’ya Gezi Planı Yaptıracak 15 Lezzet

Trakya Yemekleri: Trakya’ya Gezi Planı Yaptıracak 15 Lezzet

Trakya coğrafi konumu itibariyle geçiş noktası üzerinde olması nedeniyle farklı medeniyetlerin mutfak kültürünü bir arada taşıyor. Trakya bölgesinin yemek kültürünün Anadolu yemek kültürünün bir devamı olduğunu ve aynı zamanda Balkan ve Avrupa mutfağından çok yoğun bir şekilde etkilendiğini söyleyebiliriz. Trakya yemekleri genel olarak tarım ve hayvancılık ürünlerinden oluşuyor. Bölgede verimli arazilerin ve otlakların olması yemeklerin lezzet kalitesini ve çeşitliliğini artırıyor. Trakya mutfağı size seyahat planı yaptıracak kadar güzel ve ilgi çekici. Vakit kaybetmeden et yemekleri, yöresel lezzetleri ile aperitif ve mezelerin olduğu yazımıza başlayalım.

Trakya Yemekleri: Et yemekleri

Mera ve otlak alanları zengin olan Trakya’da yemek denince akla ilk gelen et yemekleri oluyor. Hayvanlar sadece doğal besinler tükettiği için etinin lezzeti bambaşka oluyor. Yemeklerde genel olarak küçük ve büyükbaş hayvan eti tercih ediliyor. Eski dönemlerde av hayvanları kullanılsa da günümüzde rastlamak pek mümkün değil. Trakya et yemekleri Saray, Osmanlı ve Balkan mutfağında yer alan birbirinden güzel yemekleri seçme fırsatı sunuyor.

Katkısız Et: Keşan Satır Et

trakya yemekleri keşan satır et

90’lı yıllarda Keşanlı ustalar tarafından yapılmaya başlanan Keşan satır et; Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescillenen bir yemek. Keşan, Enez ve İpsala taraflarında yoğun olarak yetiştirilen kıvırcık cinsi süt kuzularının etiyle hazırlanıyor. Doğal ortamda yetişen kuzular; kekik, arpa, buğday, yonca ve mısır gibi doğal ürünlerle beslendiğinden etinin lezzeti diğer etlere kıyasla daha güzel oluyor. Et kıyma kıvamına gelene kadar satırla dövülüyor. Ete hiçbir baharat veya katkı maddesi konulmuyor, sadece tuz katılıyor. Hazırlanan et tel ızgarada kor ateşte pişiriliyor. Kıvama gelince kare şeklinde servis edilen efsane lezzet Trakya yöresel yemekleri arasında en çok tercih edilenlerden.

Saray Yemeği: Mutancana

trakya mutancana

Osmanlı mutfağından Trakya mutfağına miras kalan etli bir yemek çeşidi. Genellikle kuzu etiyle yapılıyor. Kuru üzüm, badem, kuru kayısı ve kuru incir gibi kuruyemişler eklenerek renkli bir hale kavuşuyor. Tadına doyum olmayan çok özel bir yemek. En lezzetli Trakya yemekleri içerisinde yer alan Mutancana Fatih Sultan Mehmet’in de en sevdiği yemeklerden bir tanesi.

Asırlık Lezzet: Zirva

zirva-yemegi

15. ve 16.yy’da Osmanlı Saray mutfağından olduğu bilinen Zirva Trakya yemekleri listesi içinde en eski olan yemek. Zirva tadı ve lezzetiyle damaklarda yer edinerek günümüze ulaşmış bir kültür ürünü. Kuzu veya tavuk etinin haşlandıktan sonra suyla eritilen nişasta ile özleşmesiyle oluşuyor. Karışıma badem, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru kiraz, incir, siyah erik ekleniyor ve daha sonra bal ve safran eklenmesiyle hazırlanıyor. Et ve meyvelerin enfes uyumuyla Trakya yemekleri arasında unutulmayacak bir lezzet.

Tekirdağ Köftesi

tekirdağ köftesi

Trakya’da en çok tercih edilen et yemeklerinden. Tekirdağ köftesini diğer köftelerden ayıran özelliği yapımında kullanılan dana eti kaburgası. Köfte, hayvanın kesiminden pişirilmesine kadar yöreye has yöntemlerle titizlik içerisinde hazırlanıyor. Tekirdağ köftesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış bir yemek. Trakya yemekleri arasında et severlerin tekrar tekrar yemek isteyeceği enfes bir lezzet.

Edirne Tava Ciğeri

trakya yemekleri edirne tava ciğeri

Edirne Tava Ciğeri ya da diğer adıyla Yaprak Ciğer herkesin tadını merak ettiği Trakya yemeklerinin en gözde olanı. Oldukça popüler olan tava ciğeri tek kelime ile lezzet harikası. Ciğer zarından ayrılarak ince yaprak şeklinde kesiliyor ve karbonatla yoğurulup 1 gece dinlendiriliyor. Una bulanıp kızgın yağda kızartılarak soğan ve kırmızı biber eşliğinde servis ediliyor. Ciğerin bu denli lezzetli halini mutlaka deneyin.

Lezzet Bombası: Ciğer Sarma

edirne-ciger-sarma

Trakya yemeklerinde oldukça yaygın kullanılan sakatatlar ciğer sarmada da görülüyor. Kuzu gömleğinin içerisine pirinç, soğan ve ciğer harmanlanarak sarılıyor ve fırında pişirilerek hazırlanıyor. Turistler tarafından yoğun ilgi gören ciğer sarma Rumeli usulü ciğer sarma olarak da biliniyor. Ciğer sarma diğer bir yandan Hıdırellez Bayramı’nın önemli yemeklerinden.

Trakya Yemekleri: Yöresel Lezzetler

Trakya yöresel yemekleri zenginliği ve çeşitliliği ile ön plana çıkıyor. Yöresel lezzetlerin en dikkat çeken özelliği ise pek çok Trakya yöresel yemeği çok uğraş gerektiriyor. Ancak uzun uğraşlar sonucu ortaya gerçekten harika lezzetler çıkıyor. Yapımı saatler süren yöresel Trakya yemekleri meşhur olduğu kadar zahmetli de. Trakya bölgesinde yemekler isimlerini genellikle yapılış şeklinden alıyor. Haydi o ilginç isimli yemekleri inceleyelim.

Trakya Kapaması

trakya kapaması

Balkanlardan Trakya mutfağına gelen kapama Trakya yemekleri içerisinde yer alıyor. Tavuklu kapama, kuzu etli kapama ve kuskuslu tavuk kapama çeşitleri olan kapama aslında bir pilav yemeği. Adını pişirilme tarzından alıyor. Fırın tepsisinin üzerine kapak örtülerek üzerine odun koru konuluyor ve hem alttan hem üstten pişiriliyor. Kapamanın pişmesi esnasında karabiber eklenmesi en temel özelliği. Trakya’da düğün, mevlüt gibi özel günlerde yapılan başlıca yemeklerden biri.

Bulama

trakya bulama

Aslında yapımı en zahmetli olan Trakya yemekleri bulama ve kapama. Bulama yaparken önce bölgedeki üzüm bağlarından toplanan üzümlerin şırası çıkarılıyor. Daha sonra çöğen otu kökleri kaynatılarak elde edilen su ve köpük şırayla ocak üzerinde karıştırılıyor. Pişerken pekmezin ağır ağır katılaşması sağlanıyor. Kıvamına gelince kaplarla servis ediliyor. Trakya yemekleri bulama lezzetiyle daha çok ilgi çekiyor. Özellikle kahvaltılarda tüketilen bulama, isteğe göre üzerinde ceviz içiyle de sunuluyor.

Tepsi Mantısı

trakya-tepsi-mantisi

Sini mantısı olarak da bilinen Tepsi mantısı Trakya yemekleri içerisinde önemli bir yere sahip. İç harcı kıyma ile hazırlanıyor ve bohça şeklinde kapatılıyor. Trakya tepsi mantısını diğer yöre mantılarından ayıran özelliği tepsiye dizilip fırında pişirdikten sonra et suyu dökülerek demlenmesi. Trakya’da domatesli sos ve yoğurtla birlikte servis yapılıyor.

Kalle

kalle-yemegi

Trakya yöresel yemeği olan kalle Kırklareli’ne has bir yemek olarak ön plana çıkıyor. Kalle lahana turşusu ve turşu suyuyla pişirilen bir çeşit tavuklu pilav. Trakya yemeği kalle yapımıyla ve lezzetiyle damaklarda şölene dönüşen popüler bir yemek.

Kaçamak

trakya kaçamak yemeği

Kaçamak, Balkan yemekleri arasından olup Trakya mutfağında mısır unundan yapılan bir yemektir. Trakya kaçamak yemeği mısır ununun özel bir şekilde pişirilmesiyle hazırlanan, üzerine isteğe göre pekmez, kavurma, peynir veya tereyağı eklenerek sıcak servis edilen farklı bir lezzet. Trakya yemekleri kaçamak lezzeti özellikle kahvaltılarda sıklıkla tercih ediliyor. Bu yöresel yemeği mutlaka denemelisiniz.

Trakya’da Denemeniz Gereken Farklı Tatlar

Trakya’da mezeler ve aperatifler önemli bir konumda. Trakya’nın kendine has kültürüyle yapılan bu farklı tatlar her daim sizleri bekliyor. Trakya gezinizde mutlaka denemeniz gereken tatlar listemizde yer alan yöresel ve organik lezzetleri sakın kaçırmayın.

Çok Faydalı: Hardaliye

trakya hardaliye

Trakya yöresine özgü bir içecek olan Hardaliye yoğun olarak Kırklareli ve çevresinde üretiliyor. Hatta Kırklareli Hardaliyesi olarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış. Asma yaprağı, hardal tohumu ve üzüm kullanılarak hazırlanıyor. Fermente olarak hazırlanmasına rağmen içerisindeki hardal tohumları alkol oluşmasını engelliyor. Hardaliye; kuvvet verici, iştah açıcı, hararet önleyici, tansiyonu dengeleyici, dolaşım ve bağışıklık sistemlerini düzenleyici etkileri ile Trakya yemekleri listemize girmeyi başaran faydalı bir içecek.

Manda Yoğurdu

trakya manda yoğurdu

Manda yetiştiriciliği Trakya Bölgesi’nin kuzeydoğu tarafında yoğun olarak yapılıyor. Tekirdağ’a bağlı Saray ilçesinde ve Kırklareli’nin Karadeniz kıyı hattı boyunca manda yetiştiriciliği görülüyor. Manda yoğurdu, mandadan elde edilen süt ile yapılan bir yoğurt çeşidi. Sağlık açısından oldukça faydalı olan manda yoğurdu Trakya yemekleri yanında servis ediliyor. Manda yoğurdunun en doğal ve lezzetlisini Trakya gezinizde bulabilirsiniz.

Bir Çay Bir Dilim Kaşnika

trakya yöresel yemekleri kaşnika

Trakya gezinizde mola verirseniz, çayla birlikte kaşnika sipariş etmenizi tavsiye ederiz. Trakya yemekleri içerisinde hamur işi çeşitlerinden olan Kaşnika, mısır ununun pırasa, beyaz peynir, kekik ve pul biberle harmanlanmasıyla fırında pişirilen tuzlu bir kek. Tarifini almadan dönmeyeceksiniz.

Yanında Manca Olsun

trakya manca

Trakya mutfağının en çok tanınan mezesi. Közlenmiş patlıcanlar ve biberler ince ince kıyılıyor. Küp küp doğranmış domates, dövülmüş sarımsak, maydanoz ve dereotu ekleniyor. Üzerine zeytinyağı ve sirke dökülerek servis ediliyor. Trakya yemekleri yanında Manca iyi gider.

Eğer Trakya yemekleri yazımızı beğendiyseniz Trakya’da gezilecek yerler yazımızı da okuyabilirsiniz.

  • Oğuz

    Oğuz

    20 Şubat 2022

    Bir et ve tatlı sever olarak olarak yemeklerin görünüşünü beğendim umarım lezzetleri tatma fırsatı da bulurum.

    • Vahti Genç

      Vahti Genç

      20 Şubat 2022

      Trakya yemekleri hem görünüşü hem de lezzetiyle sizi bekliyor. En kısa zamanda gezmenizi ve lezzetlerle buluşmanızı tavsiye ediyoruz.

      • Kübra

        Kübra

        21 Şubat 2022

        Bu tatlar için Trakya’ya gidilir, umarım en kısa zamanda gidebilirim 😊

        • Vahti Genç

          Vahti Genç

          22 Şubat 2022

          Kesinlikle tavsiye ederiz, umarım memnun kalırsınız.

        • Fatmanur

          Fatmanur

          4 Haziran 2022

          Ben Trakyaliyim gelin seve seve yaparım 🥰

  • Aysegul genc

    Aysegul genc

    20 Şubat 2022

    Resimler cok guzel istah acici gorunuyor. Guzel bir arastirma olmus emegi gecenlere tesekkurler

    • Vahti Genç

      Vahti Genç

      21 Şubat 2022

      Lezzetleri kaçırmamanızı tavsiye ederiz. Biz teşekkür eder, en kısa zamanda lezzetlere buluşmanız dileğiyle.

  • Mehmet

    Mehmet

    20 Şubat 2022

    Müthiş lezzetler öyle gözüküyor

    • Vahti Genç

      Vahti Genç

      21 Şubat 2022

      Mutlaka denemelisiniz. İlginiz için teşekkür ederiz.

  • Ozan

    Ozan

    23 Şubat 2022

    Kendilerine özgü bir lezzet festivalleri varmış resmen ☺️ çok hoş ve fikir verici bir çalışma olmuş

    • O.G

      O.G

      23 Şubat 2022

      Fevkaladenin Fevkinde bir paylaşım. Okurken ağzımın suyu aktı resmen

    • Vahti Genç

      Vahti Genç

      23 Şubat 2022

      Teşekkür ederiz. Trakya yemekleri kendine has tadı ve lezzetiyle kaçırmamanız gereken mutfaklardan biri.

  • A G

    A G

    23 Şubat 2022

    Ne guzel cesitli tatlar varmis bilmedigimiz

    • Vahti Genç

      Vahti Genç

      23 Şubat 2022

      En kısa zamanda lezzetlerle buluşmanızı tavsiye ederiz.

yorumunuzu bırakın
Yorum Yap
isim
E-posta