
Tekirdağ’ın Yöresel Tatları
Tekirdağ’ın yöresel tatları deyince hem Anadolu’dan hem de Avrupa’dan etkilenen lezzetlerden bahsedeceğiz. Anadolu’dan önce Balkanlara daha sonra da Avrupa’ya açılan kapı olan Trakya Bölgesinin en gözde şehirlerinden birisi hiç şüphesiz Tekirdağ’dır. Muhteşem doğası ve müzeleri ile adeta tarihi yolculuk yaptıran Tekirdağ’a gidince o kadar gezmenin üzerine bir de ne yiyeceğiz? diye düşünmenize gerek kalmadı. Tekirdağ da gezilecek pek çok yer ve harika zaman geçireceğiniz mekânlar var.
Yerli ve yabancı turistlerin her sene akın ettiği Tekirdağ da usta ellerce hazırlanmış birbirinden mükemmel lezzetler ile adeta enfes bir yolculuğa çıkacaksınız. Ülkemizin dört bir yanında ve her şehrinde o bölgeye ait bir lezzet bulmak mümkündür. Trakya Bölgesinin en değerli köşesinde bulunan bu güzel şehirde ise birbirinden lezzetli olan Tekirdağ’ın yöresel tatlarından mutlaka tatmalısınız. Kısaca birbirinden lezzetli bu yemeklere de bir değinelim.
Tekirdağ’ın Yöresel Tatları; Çorbaları

Tekirdağ denilince ilk akla gelen lezzetlerden birincisi çorbalar. Birbirinden mükemmel çorbalar özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak ve tabiri caiz ise hastayı iyileştiren ve ölüyü dirilten türden çorbalar demeden geçemeyeceğiz.
İlk sıraya aldığımız çorba ise Çene çarpan çorbası, Tekirdağ’ın yöresel tatları içinde en bilinen yöresel çorbasıdır. Bu çorba, mükemmel kıvamı ve enteresan ismi ile dikkat çekiyor. Sütlü hamur çorbası olarak yapılabilen bu çorba tüm Trakya da bilinen en leziz çorbadır.

Bir diğer çorba ise neredeyse her yöreye özgü olan ama bir de Tekirdağ da yenmesi gereken bir lezzet olan Tarhana Çorbasındanbahsedeceğiz. Kış aylarının en sevilen ve iç ısıtan çorbası olan tarhana çorbasını bir de şehrin Hayrabolu İlçesinde evlerde yapılan bir lezzet. Evlerde üretilen bu lezzet ile yıllarca unutamayacağız bir tat deneyimi yaşayacaksınız.
Her yerde yapılan ama Tekirdağ usulü bir farklı olan Kelle Paça Çorbası ise hemen hemen her lokantada bulabilmek mümkündür.
Tekirdağ Hamur İşleri

Hamur işi ile ünlü olan Tekirdağ ile özdeşmiş olan lezzetler arasında ilk olarak Cizleme ( akıtma) var. Trakya da ve Türkiye de bilinen cizleme Tekirdağ’ın yöresel tatlarından birisidir. Görünüşü krepe benzeyen fakat daha farklı olan cizleme günün her saatinde yenilebilir.

Diğer bir lezzet ise içi et ile doldurulan hamur parçalarının farklı şekilde kapatılarak ve teker teker el ile siniye dizilen üzerine de sarımsaklı yoğurt ile servis edilen Sini Mantısı yöre ile özdeşmiş mükemmel bir lezzet.

Damat Paçası, tavuk suyu ile ıslatılmış yufkaları ve üzerine tavuk didiklenmiş olan bu yemekte mükemmel bir tat ve mükemmel bir lezzet yakalayabilirsiniz. Tekirdağ’a özgü bu yemeği en güzel yine o yörede yiyebilirsiniz.
Tekirdağ’a bağlı Saray ilçesinde yetiştirilen mandalardan üretilen Manda yoğurdu kahvaltılarda ve yemeklerin yanında mükemmel bir lezzet oluyor.

Balkan göçmenlerinin Tekirdağ’a kazandırdığı mükemmel bir lezzet olan Zennik, sini pidesi ismi ile de anılmakta ve bilinmekte olan bir tür tepside yapılan pide çeşididir.

Kemalpaşa tatlısına benzeyen fakat daha büyüğü olan bu tatlı Hayrabolu tatlısı olarak geçer ve üzerine dondurma, kaymak ve tahin konularak servis edilen mükemmel bir lezzettir.
Ve son olarak bahsedeceğimiz yemek ise Keşkek. Kentte düğünlerden hastalara herkese ve her ortamda ikram edilen bu yemek mükemmel bir lezzet ve Tekirdağ’ın yöresel tatları arasında bulunmaktadır.

Birbirinden lezzetli tatları ile Trakya Bölgesinin en çeşitli yemeklerine sahip olan Tekirdağ gerek doğası gerek gezilecek yerlerinin yanı sıra yöresel lezzetlerinin çeşitliliği ile de bölgeye turist çekmeye yetiyor.
yorumunuzu bırakın