
Nevşehir Gezilecek Yerler | 15+ Harika Öneri
Orta Anadolu’nun turizm gözdesi Nevşehir, antik zamanlarda Nissa olarak adlandırılıyor ve Osmanlı döneminde “Muşkara” ismini alıyor. “Yeni Şehir” anlamına gelen bugünkü ismine ise 18. yüzyılda kavuşuyor. Doğanın yüzyıllar boyunca ilmek ilmek işlediği bu büyüleyici güzellik, göz alıcı taş dokusuyla, kiliseleri, peri bacaları, açık hava müzeleri ve olmazsa olmazı sıcak hava balonlarıyla günümüzde Türkiye’nin en çok turist ağırlayan illeri arasında. Tarihi ve kültürel birçok mirasa ev sahipliği yapan Nevşehir turistik yerler için 3 günlük bir gezi süresi yeterli. Özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde eşsiz bir görünüme sahip olmasının yanında dinamik atmosferiyle Nevşehir akşam gezilecek yerler açısından da büyük bir çeşitliliğe sahip. Eğer Nevşehir’e gezi planları yapıyorsanız, Nevşehir gezilecek yerler listemiz tam size göre. İşte sizler için derlediğimiz Nevşehir’de gezilebilecek yerler listemiz…
Nevşehir Gezilecek Yerler Listesi
Sizler için hazırladığımız Nevşehir gezilecek yerler listesi, ziyaretçilere sunduğu alternatifler yönünden oldukça geniş. Peri bacaları’ndan Tahta Köprü‘ye, Ihlara Vadisi’nden Zelve Açık Hava Müzesi’ne kadar açılan yelpaze; Tatlarin Yeraltı Şehri, Asmalı Konak, Uçhisar Kalesi, Ortahisar Kalesi, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Saç Müzesi, Güray Müze, Vaftizci Yahya Kilisesi, Paşabağı, Taş Köprü, Özkonak Yeraltı Şehri, Aşk Vadisi, Gomeda Vadisi, Güvercinlik Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Çavuşin Kilisesi, Kızılçukur Vadisi, Çavuşin Eski Cami, Güllüdere Vadisi, Mazı Yeraltı Şehri, Üç Güzeller, Temenni Tepesi ve Derinkuyu Yeraltı Şehri‘ne kadar uzanıyor. Dünyanın dört bir yanından turist trafiğine uğrayan Nevşehir’de gezilmesi gereken yerler nerelerdir daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.
Nevşehir Göreme Gezilecek yerler
Nevşehir’in 12 km doğusunda kalan ve Merkez ilçesine bağlı olan Göreme’nin tüflü arazisinin jeolojik oluşumu, 60 milyon yıl öncesine kadar dayanıyor. Erciyes Dağı’ndan akan lavların soğuyarak su ve rüzgar etkisiyle oluşturduğu konik görünümlü peri bacalarını andıran yapılarıyla dikkat çekiyor. İşte Göreme’nin gezilecek yerleri:
Göreme Açık Hava Müzesi

Nevşehir gezilecek yerler kategorisinde en çekici kısmı oluşturan Göreme’ye 2 km uzaklıkta bulunan Müze, 6 Aralık 1985’ten beri Unesco Dünya Mirası kapsamında. Müzeye ilk girdiğinizde geçmişi 11. Yüzyıla dayanan, iki katı kızlara ve zemin katı erkeklere ayrılmış Kızlar ve Erkekler Manastırı karşınıza çıkıyor. Müze girişinde bulunan 11. yüzyıla ait bir diğer yapı da Aziz Baba Şapeli. Ana apsis önünde bulunan kubbedeki Mikail’ in elindeki cismin elmaya benzetilmesiyle adını alan Elmalı Kilise, müzenin gözdelerinden. Hristiyan olması nedeniyle babası tarafından öldürülen Azize Barbara’ ya ithaf edilen Azize Barbara Şapeli ve yarım kalmış eser Yılanlı Kilise de Göreme Açık Hava Müzesi’nin 11. Yüzyıla ait yapılardan.
Zemi Vadisi

Nevşehir-Ürgüp yolu üzerindeki Babacık’ tan girdiğinizde 5600 metre uzağınızda kalan Zemi Vadisine yürüyerek gidilebiliyor. Nevşehir gezilecek yerler arasında belki de en görkemlisi olan Zemi Vadisi, meyve ağaçlarıyla çevrelenmiş yollarıyla ve içinde sakladığı 4 ayrı kiliseyle tabiata adeta bir sanat eseri sunuyor. Saklı Kilise, Sarnıç Kilisesi, Görkündere Kilisesi ve El-Nazar Kilisesi, Zemi Vadisi’nin 11. Yüzyıla ait yapılarından. Roma mezarları ve peribacalarıyla dolu Vadi Nevşehir’de gezecek yerler arasında önemli.
Aşk Vadisi

Ardı ardına dizilmiş sütunlarıyla aşık değilseniz bile aşık olacağınız Aşk Vadisi’nin bir diğer adı da Bağlıdere Vadisi. 4900 metrelik parkuruyla vadi, adeta yeşillikler içindeki şapkalı insanları andırıyor. Dik eğimli parkuruyla Göreme – Avanos yolundaki tabelaları seyrederek kolayca ulaşılabileceğiniz Aşk Vadisi, Nevşehir gezilecek yerler içerisinde en tutkulu olanı.
Güvercinlik Vadisi

4 km uzunluğundaki Güvercinlik Vadisi Uçhisar ve Göreme arasında uzanıyor. Ortasından Vasıl deresi akan ve bir şelalesi bulunan Vadi, adını insanların kayaları oyarak yaptığı güvercinlik yuvalarından alıyor. Doğanın hakimiyetindeki bu göz alıcı yer, Nevşehir görülmesi gereken yerler arasında üst sıralarda.
Kılıçlar Vadisi

Göreme Açık Hava Müzesi’nin altında kalan büyük otoparkın karşısındaki patikadan girilen Kılıçlar Vadisi Nevşehir gezilecek yerler arasında en enteresan olanlarından. İlginç şekilli içinden suyolu geçen peribacalarının yanında, farklı siluette kayalıklar ve tünelleri olan eşsiz bir güzellik.
Paşabağ Vadisi

Paşabağ Vadisi’ne, eskiden biri ibadet yeri olmasından kaynaklı Rahipler ve Keşişler Vadisi de deniyor. Genç ve yaşlı peri bacalarının birbirinden çok kolay ayrıldığı vadi, kendine has güzelliği ve yapılan ışıklı etkinliklerle insanları hayran bırakıyor.
Güllüdere Vadisi

Kapadokya’nın en renkli trekking yerlerinden biri haline gelmiş Güllüdere Vadisi, gün ışığıyla renk değiştiren peri bacaları sayesinde Nevşehir gezilecek yerler arasında çok ünlü. Güllüdere Vadisinin içi iki yoldan oluşuyor. Güllüdere 1’ de Sütunlu Kilise ve Yovakim – Anna Kilisesi, Güllüdere 2’de Ayvalı Kilise, Haçlı ve Üç Haçlı Kilise bulunuyor.
Nevşehir Acıgöl Gezilecek Yerler
Nevşehir’e 20 km uzaklıkta olan Acıgöl ilçesi Nevşehir – Aksaray karayolu üzerinde bulunuyor. İlçe çevresinde bulunan volkanik sönmüş yanardağların püskürttüğü tortulaşmış tüf tabakaları “Maar” adı verilen yapıları oluşturuyor. İşte bu doğa harikası ilçenin gezebileceğimiz eşsiz yerleri:
Krater Gölü (Acıgöl)

Bir yanardağ ağzı olan ancak günümüzde içinde su bulundurmayan Acıgöl çukurluğu, dünyanın en büyük krater gölü sayılıyor. İlçe merkezinin 3 km doğusunda bulunan göl, ilkbaharda yağan yağmur sularıyla bir süre yükselse de ne yazık ki sonra yeniden kuruyor.
Topada Yazılı Kaya Anıtı

Hitit hiyeroglif yazısıyla yazılmış ve bazıları düzeltilmiş bu kaya anıtları Nevşehir gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı.
Acıgöl Yeraltı Şehri

Belediye tarafından ışıklandırması ve bakımı tamamlanan yapı ilçe merkezinde Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunuyor. Nevşehir gezilecek yerler kapsamında geniş alanlara yayılan Yeraltı Şehri’nin ancak bir kısmı temizlenebildiği için halkı “kale” olarak adlandırdığı yerin yalnızca iki katı gezilebiliyor. Ana giriş kapısı yıkıldığı için batı tarafındaki iki mekan sayesinde giriş yapılabiliyor.
Hasan Dede Türbesi

Merkeze bağlı İnallı Yuva köyü mezarlığının içinde bulunuyor. Cami, mutfak ve türbeden oluşan yapı Nevşehir gezilecek yerler arasında Türk İslam tarihini yansıtan sayılı eserlerden.
Tatların Kasabası

2017 yılında doğal sit alanı olarak ilan edilen kasaba koruma altına alınıyor. İlçe merkezine 10 km uzaklıkta bulunuyor. Kasabada bulunan tarihi yapılar buranın önceden bir Hristiyan yerleşim yeri olduğunu gösteriyor.
Nevşehir Ortahisar Gezilecek Yerler
Ürgüp’e 6 km, Nevşehir’e 15 km uzaklıkta yer alan Ortahisar, uçan hava balonlarıyla ünlü Kapadokya’nın en güzel kasabalarından. Nevşehir gezilecek yerler arasında doğal güzellikleriyle en göz alıcı kısmı oluşturan bu yerleşimin gezilecek yerlerine bir göz atalım: Ortahisar Kalesi: Geçmişte hem stratejik amaçlar hem de yerleşim içinyapılan Kale, haftanın 7 günü insanların ziyaretine açık olmakla birlikte Kapadokya’nın sembolik yapılarından.
Ortahisar Kültür Müzesi

Nevşehir gezilecek yerler arasında göz alıcı bir çekiciliği olan bu şahane Müze, Cumhuriyet meydanında yer alıyor. Hem restoren, hem hem etnografya niteliğini taşıyan bu yapı, her yıl 27 Nisan’da oda orkestrası konserine ev sahipliği yapıyor.
Ortahisar Abdioğlu Camii

Ortahisar Abdioğlu Camii, Kültür Merkezi’nin hemen çapraz karşısında yer alıyor. Minaresi çan kulesini andıran, minberi taşlardan yapılma bu yapı Nevşehir gezilecek yerler arasında belki de en maneviyat dolu olanı.
Balkan Deresi Kiliseleri

Ürgüp’e bağlı Babayan Köyü’nden Ortahisar’a kadar uzayan dere, 3.5 km uzunluğunda ve doğa sporlarına ev sahipliği yapıyor. Burada bulunan tarihi kiliseler ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatıyor.
Ortahisar Kalesi

Ortahisar kasabasında yer alan ve Kapdokya’nın en büyük peribacası olarak da adlandırılan Ortahisar Kalesi ziyaretçilere hem tarihi hem de seyir zevki açısından eşsiz deneyimler sunuyor. Ayrıca Seyir tepesi Ethem Usta’nın Yeri olarak Google haritalarda işaretlenmiş olan ve Ortahisar Kalesini gören yer de Nevşehir gezilecek yerler arasında en güzel fotoğraflarınızı çekeceğiniz sembolik bir yer.
Pancarlık Vadisi

Pancarlık Kilisesi, Kepez Kiliseleri, Sarıca Kilisesi ve Halla Manastırını içinde bulunduran bu güzel vadiyi, Nevşehir gezilecek yerler listenize hemen eklemelisiniz.
İshak Kalesi

Pancarlık Vadisi’ne bakan bu mini kale de, haftanın 7 günü ziyaretçilere açık olan Nevşehir gezilecek yerler arasında.
Listemizde yer verdiğimiz bazı yerler ücretsiz gezilebilirken bazıları ise ücretli olarak gezilebiliyor. Ücretli olarak gezilen yerlerin bir kaçına müze kart ile giriş yapılabilirken maalesef bir çoğunda müze kart geçersiz.
Nevşehir geziniz esnasında “acaba ne yemeliyim?” diye düşünüyorsanız, Nevşehir yemekleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Eğer Nevşehir gezilecek yerler yazımızı beğendiyseniz Aksaray turistik yerler yazımızı da okuyarak kendinize bir Aksaray gezisi planı hazırlayabilirsiniz.
Kübra
Nevşehir’de Peri Bacaları dışında da bir çok gezilecek yer varmış 😊 Emeğinize sağlık