
Şebi Arus Nedir? 2021 Yılı Mevlana Haftası Etkinlikleri Listesi
Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin “Rabb’ ine kavuşma gecesi” olarak tasvir ettiği Şebi Arus (Mevlana Haftası) Arapça’da “yükseliş” demek. “Arus” kelimesinden türetilen bu isim mevlevilikte Mevlana’nın ölüm gecesini tarif etmek için kullanılıyor. Şebi Arus aynı zamanda Hakka Vuslat – Düğün Günü olarak da kabul ediliyor. Peki Mevlana Haftası ne zaman ve nerede kutlanıyor? Etkinlikler arasında neler bulunuyor?
Şebi Arus 2021 Etkinlikleri Ne Zaman ve Nerede?
Mevlana Celaleddin Rumi’nin ölüm yıldönümüne tekabül eden “Hazreti Mevlânâ’nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri” (Mevlana Haftası), her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya’da kutlanıyor. 2008’ den beri UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan Mevlevî Sema Törenleri’nde Mevlana’nın daha iyi ve doğru anlaşılmasını sağlayacak çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Yurdun dört bir yanından insan yağmuru yaşanan etkinliklerde semahlar ve mesneviler dönerek, insanlara görsel şölen yaşatıyor.
Konya Mevlana Haftası Etkinlikeri

Eserleriyle dünya tarihine adını yazdırmış önemli düşünürlerden Mevlana, dünyadan giderken fikirlerini insanlara miras olarak bırakıp; hoşgörü, aşk, dürüstlük gibi değerlerle insanları Allah’a yaklaştırmaya çalıştı. Her yıl 7- 17 Aralık tarihleri arasında yapılan Mevlana Haftası etkinliklerinde Mevlana’nın hayat felsefesi ve yaşayış şekli insanlara çeşitli programlarla aktarılıyor. Gündüz ve akşam olarak planlanmış etkinliklerde ebru sanatı sergileri, konferanslar, semazen gösterileri ve mistik müzik festivallerinin yanı sıra “Konya Şehir Turu” gibi geziler de düzenleniyor. Ünlü araştırmacı ve sanatçıların katıldığı etkinlikler, ortaokul öğrencilerine verilen özel seminerlerle de dikkat çekiyor. Programlar’ın geneli sabah 09.00’da başlayıp, akşam 20.50’de sona eriyor. Birçok kurum ve kuruluşun katkı sağladığı Konya Mevlana haftası Etkinlikleri’nde, gencinden yaşlısına çok sayıda insan bir arada Mevlana’yı anıyor. (Etkinlik detayları için bkz.)
Mevlana Kimdir?

Peki, anısına Mevlana Haftası törenleri düzenlenerek anılan islam alimi Mevlana Celaleddin Rumi kimdir? Mevlana hicri takvime göre 604, miladi takvime göre 30 Eylül 1207 Afganistan’ın Belh şehri doğumlu. Asıl adı Muhammed Celaleddin. Babası Bahaaddin Veled, döneminin en büyük ilim insanlarından ve aynı zamanda da Melvlana’nın ilk öğretmeni.
Bahaddin Veled’in ailesi diğer alimlerle yaşadığı sıkıntılar ve Moğol baskıları yüzünden 1212’de Belh’ten göç etme kararı alıyor, Mekke, Nişabur, Bağdat, Şam gibi şehirlerden geçerek Anadolu’ya kadar geliyor. Babası Mevlana’yı Gevher Banu ile evlendirmeye karar veriyor, Mevlana ise o tarihlerde henüz 18 yaşında. 1231’de babası Bahaddin Veled vefat edince Mevlana, onun yerine medresede eğitim vermeye başlıyor. Mevlana ismini de burada alıyor. O dönemde islam alimi Seyyid Buhraneddin’den fıkıh ve tefsir dersleri almak için Şam ve Halep’e gidiyor, 7 yıl sonra geri döndüğünde çile çıkararak yeniden eğitim vermeye başlıyor.
1241 yılında Mevlana ileride sırdaşı, yoldaşı, en iyi dostu olacak Şems ile karşılaşıyor. Şems-i Tebrizi, seyahat etmeyi seven, gösterişe statüye önem vermeyen Allah’a ulaşmak için aşk ile yoğrulmuş bir din alimi. İbadetlerini saklı yapan Şems’in yolu Konya’ya düştüğünde Mevlana ile kısa sürede yakınlık kuruyor ve Şems Mevlana’ya hocalık yapıyor.
Mevlana’ya göre ölüm bir son değil, gerçek varoluşun ilk basamağı. Bu nedenle 17 Aralık 1273’te hayata gözlerini yummadan ölümünü, kavuşmayı sabırsızlıkla beklediği rabbine ulaştığı bir düğün gecesi olarak ifade ediyor. Mevlana’nın ölüm yıldönümü her sene Şebi Arus (Mevlana Haftası) etkinlikleriyle düzenli olarak kutlanıyor.
yorumunuzu bırakın